Duguláselhárítás, Csatornamosás

Debrecen és Hajdú-Bihar megye területén

Hívjon most!
Telefon: +36 30 989 5527

Visszacsapó szelep a csatornában

Az emeletes házaknál valamennyi lakás ugyanazon szennyvízvezetékre csatlakozik. Ez számos probléma forrása lehet, főleg esőzések idején. Amikor annyi csapadék esik, amennyit az utcai csatornák nem tudnak elvezetni, a víz máshol keres utat magának.

A mélyebben fekvő alagsori, földszinti lakások, pincék kerülhetnek ilyenkor bajba, ahova a víz esővíz és szennyvíz formájában könnyen betör. Legtöbbször a fürdőszobában jelenik meg a zuhanyzó lefolyójánál, a wc-nél vagy a padlóösszefolyónál, gyakran pedig nem csak szivárog, hanem egyenesen elárasztja a helyiséget és a lakást.

A visszacsapó szelep karbantartása

A több évtizeddel ezelőtt épült emeletes házakból általában hiányzik a visszacsapó szelep, mely megakadályozná a víz visszaáramlását. A visszacsapó szelep azonnal lezár, amint ellentétes irányú vízmozgást észlel, azaz ha az utca felől a lakásba igyekszik a szennyvíz. Csappantyúja addig marad zárva, míg az ellenirányú nyomást érzékeli, ezt követően kinyílik.

A szelep automatikusan működik és rendszeres karbantartást igényel. Hogy ez kivitelezhető legyen, célszerű olyan helyre beépíteni, ahol a későbbiekben is könnyen hozzá tudunk férni és nagy esőzés során esetleg kézzel is be tudjuk zárni. A visszacsapó szelep maximális védelmet jelent az épület alsó szintjén lévő lakások számára.

Beszerelése

A legjobb, ha már a rendszer kialakításakor gondoskodunk a szelepről, de utólag is beszerelhető. Jellemzően a központi aknában helyezik el, de ha ez nem lehetséges, a lakótéren belüli vizesblokkokba is beépíthető. Ebben az esetben azonban a művelet bontást igényel.