Duguláselhárítás, Csatornamosás

Debrecen és Hajdú-Bihar megye területén

Hívjon most!
Telefon: +36 30 989 5527

Mit kell tudni a légbeszívó szelepről?

A légbeszívó szelep fontos szerepet tölt be a lefolyórendszerben. Bár egy olcsó, kis méretű és könnyű alkatrészről van szó, nélkülözhetetlen a lefolyók megfelelő működéséhez és nem utolsó sorban a háztartás higiéniájához is. Feladata a rendszerben a vákuum kiegyenlítése, valamint a csövekben keletkező gázok lakásba történő visszaszivárgásának megakadályozása.

Hogyan működik a légbeszívó szelep?

A szelep akkor kezd el működni, mikor a rendszerben vákuum keletkezik. Ilyenkor a levegőt beeresztő gumi membrán megemelkedik, ezáltal a levegő be tud jutni a csatornarendszerbe. A légbeszívó szelep addig működik, míg két oldalán a vákuum ki nem egyenlítődik. Ezután a membrán visszazárul, így a csatornaszag nem tud kijutni a légtérbe.

A légbeszívó szelep tehát nagyon fontos kis eleme a rendszernek, működése során pedig nincs szükség a karbantartására. Az évek során azonban a gumi membrán elöregszik, ezért időnként célszerű cserélni.

Hova építik be?

A légbeszívó szelep főként az emeletes házakban létfontosságú, de a földszintes épületeknél is szükség lehet a beépítésére, pl. ha a lefolyórendszert nem megfelelően építették ki. A légbeszívót bármilyen épületbe be lehet építeni, de bizonyos esetekben nincs rá feltétlenül szükség.

Azonban olyan házaknál, melyek a földszintesnél magasabbak és vizesblokk a felsőbb szinteken is található, a légbeszívó alkalmazása mindenképpen javasolt. Ilyenkor a legfelső szinten lévő wc feletti ágba építik be, de hogy hol lesz a legjobb helyen, hol tudja hatását a leghatékonyabban kifejteni, szakember tudja megmondani.