Duguláselhárítás, Csatornamosás

Debrecen és Hajdú-Bihar megye területén

Hívjon most!
Telefon: +36 30 989 5527

Így tartsuk karban az emésztőgödröt

Mióta a szennyvízhálózat egyre nagyobb területeket fed le, az emésztőgödrök háttérbe szorultak. Elsősorban vidéken azonban még mindig szép számmal megtalálhatók, ezért nem árt alaposabban tájékozódni arról, hogyan is használjuk és tartsuk karban őket helyesen.

Az emésztőgödör nem csupán egy földbe ásott lyuk, hanem egy acélból és betonból elkészített tartály, melynek mélysége 2-3 méter, űrtartalma pedig nagyjából 4000-7000 liter. A házból ide vezetik a szennyvizet, melyet baktériumok bontanak le egészen apró részecskékre.

Az emésztőgödör csak bizonyos mennyiségű szennyvizet képes tárolni, ezért rendszeresen üríteni kell. Hogy milyen időközönként, az az állapotától függ. Amikor a falán már vastag rétegben találhatók a zsíros lerakódások, nem érdemes sokat várni vele, hiszen ezáltal csökken a vízelvezető képessége. Léteznek olyan vegyszerek, melyekkel karbantarhatjuk az emésztőgödröt, ennek köszönhetően pedig ritkábban kell majd sort keríteni a szippantásra.

Az emésztőgödör kialakítása előtt több szempontot is figyelembe kell venni, így az ingatlan fekvését és a talajvíz szintjét is. Gyakran előfordul, hogy a nagy mennyiségű csapadék megnöveli az emésztőgödörben a víz szintjét, erről a házban terjengő bűz fog árulkodni, de ilyenkor a fertőzésveszély is megnő. Az emésztőgödörnél szinté problémát jelenthet a dugulás, ugyanúgy, mint a lefolyóknál.

Az emésztőgödör ma már sok szempontból nem felel meg a követelményeknek. A szennyvízrendszerhez való csatlakozást akár törvényben is előírhatják, ilyenkor az emésztőgödör használaton kívülre kerül.