Duguláselhárítás, Csatornamosás

Debrecen és Hajdú-Bihar megye területén

Hívjon most!
Telefon: +36 30 989 5527

Hogyan használjuk a csőgörényt?

A csőgörény neve egyre többek számára ismerős még azok közül is, akinek egyébként semmi közük a duguláselhárításhoz. Szinte minden nagyobb üzletben kapható, kitűnő házi megoldás a dugulások megszüntetéséhez.

A csőgörény, más néven csőtisztító spirál nem kizárólag a szakemberek eszköze. Bárki hozzájuthat, a barkácsboltok és a nagyobb üzletek kínálatában többféle is megtalálható belőlük, a használatuk pedig nem igényel gyakorlatot. A csőgörény egészen kis átmérőjű csövek kitisztításához is alkalmas, különböző méretekben és különböző fejekkel felszerelve kapható. A legolcsóbb változatokat alig több mint 1000 Ft-ért beszerezhetjük.

Bár a csőgörény használata veszélytelen, a maximális biztonság érdekében jobb, ha védőszemüveget és kesztyűt is felveszünk, mivel a csőből baktériumokkal teli szennyeződések, netalán vegyszerek fröccsenhetnek ki és kerülhetnek bőrünkre, szemünkbe.

A legjobb, ha a csőgörényt két ember működteti, az egyik a fejet tartja a lefolyóban, a másik pedig a kart az óramutató járásával megegyezően tekerve juttatja lefelé a spirált a csőben. A csőgörény akkor fejti ki igazi hatását, amikor visszafelé tekerjük. A műveletet többször érdemes megismételni, hogy a lehető legtöbb szennyeződést tudjuk eltávolítani a csőből és annak faláról. Akármennyire egyszerűnek is tűnik, bizony a csőgörény használatának is megvan a maga buktatója. Mégpedig az, hogy könnyen beletörhet a csőbe. Ez akkor fordulhat elő, ha túlzottan erőltetjük és szinte visszarángatjuk a csőből. Ha a baj megtörténik, kizárólag szakember tudja kiszedni a csőből a spirált.

A csőgörény sokoldalú eszköz, hiszen a mosogatóhoz, mosdóhoz, zuhanytálcához, fürdőkádhoz és a padlóösszefolyóhoz is használhatjuk. Wc-esetében általában csak szakembereknek javasolják az alkalmazását, mert megrepedhet közben a wc-csésze.

A csőspirált három különböző méretben árulják, feje lehet spirálos vagy villás. A 3 méter hosszú csőgörény vége megnyújtott, az 5 méter hosszú végén 2 cm-es spirál, míg a legerősebb típusnál egy 2 cm átmérőjű villa végzi a dugulás megszüntetését. A csőgörényt a kar segítségével működtetjük, a spirálos és a villás fej visszafelé húzva távolítja el a csőben lerakódott szennyeződéseket.