Duguláselhárítás, Csatornamosás

Debrecen és Hajdú-Bihar megye területén

Hívjon most!
Telefon: +36 30 989 5527

A szennyvízcsatorna lejtése

Szennyvízcsatorna kialakítása előtt ne az internetről gyűjtsük be az információkat, hanem megbízható forrásból tájékozódjunk, azaz kérjük szakember segítségét.

Sok helyen olvasható, hogy a szennyvízcsatorna megfelelő ejtése 3-8% között mozog. Nem is kell hozzá szaktudás, elég józan ésszel végiggondolni, hogy ez mit is jelentene a valóságban. Nem mást, mint akár 30-80 cm eltérést a csatorna kezdő- és végpontja között egy 10 m-es cső esetén.

A túl nagy lejtés hátránya

A szennyvízcsatorna öntisztulási folyamata szempontjából nagy jelentősége van a lejtésnek. Ha a víz a megfelelő sebességgel halad rajta keresztül, le tudja mosni a szennyeződést a csövek faláról. Túl nagy lejtés esetén azonban szinte csak végigfut a csövön és nem fejti ki a kíván hatást, azaz nem tudja megelőzni a dugulást.

Mekkora az ideális lejtés?

A gravitációs lefolyórendszer kialakításának szabályait a Magyar Nemzeti Szabványok Jegyzéke tartalmazza. Az ebben lefektetettek szerint 0,003-0,005% közötti a csatorna ideális lejtése. Hogy ezen határokon belül mennyi a pontosan ideális, azt a szilárdság, a felület, a tokozás és a hálózat minősége határozza meg. Egy 10 m hosszú cső esetén az ideális lejtés 3-5 cm.

Hibát nem csak ott lehet elkövetni, hogy túl nagy lejtést hagynak a csőnek. A túl kis lejtés is problémát okozhat, 0,003% alatt a gravitációs hatás nem tud érvényesülni, vagyis a szennyvíz a csőben fog pangani.

További fontos tényezők

Hogy a szennyvízcsatornával a későbbiekben ne legyenek problémáink, a megfelelő lejtés kialakítása mellett figyelmet kell fordítani a talaj szintezésére, tömörítésére, a fagyhatárra, valamint arra, hogy 90 fokos könyök alkalmazása helyett ívekkel vezessük el a szennyvizet. Fontos szerep jut a fordító aknáknak és a tisztító idomoknak, ezek beépítéséről is gondoskodjunk. Ha a szennyvízcsatorna kiépítése megtörtént, ügyeljünk arra, hogy közvetlen közelébe ne ültessünk fákat a gyökérbenövés elkerülése érdekében.