Duguláselhárítás, Csatornamosás

Debrecen és Hajdú-Bihar megye területén

Hívjon most!
Telefon: +36 30 989 5527

A háztartási szennyvíz újrahasznosítása

Ami ma nekünk természetes, az a világ népességének nagy része számára akár már 15 éven belül megoldhatatlan problémát okozhat. A csapvíz használata olyannyira mindennapjaink szerves részét képezi, hogy már észre sem vesszük, amikor fogmosás vagy borotválkozás közben nyitva hagyjuk a csapot. Pedig nagyobb figyelmet kellene fordítani rá, hiszen a Föld vízkészletei vészesen kimerülőben vannak. Az ivóvíz az egyik legnagyobb kincsünk, a vele való takarékoskodást már most el kell kezdeni.

Egy családban évente akár 100 köbméter víz is elhasználódhat. Hogy ezt a mennyiséget csökkentsünk, nem csak a környezetvédelem miatt fontos, de egyértelműen sokat spórolhatunk is vele. A takarékoskodás egyik módja a szürkevíz újrahasznosítása.

A háztartásban felhasznált vizeknek két csoportja van, melyeket a szennyeződés mértéke alapján különböztetünk meg egymástól. A feketevíz a wc öblítésekor kerül a lefolyóba és nem újra felhasználható a benne lévő baktériumok nagy mennyisége miatt. Ezzel szemben a szürkevíz, mely a konyhában és a fürdőszobában keletkezik és leggyakrabban szappanmaradékot, ételmaradékot tartalmaz, megfelelő kezelés és tárolás után újrahasznosíthatók.

A konyhában a legtöbb víz mosogatáskor fogy, kéttálcás mosogató segítségével ezt könnyen összegyűjthetjük. A fürdőszobában a zuhanyzás során is rengeteg víz használódik el, de még ennél is több, amikor kádban fürdünk, egy-egy alkalommal ez kitehet akár 150 litert is. Ha nem rendelkezünk kiépített szürkevizes rendszerrel, a spórolásra egyetlen esélyünket a víztakarékos csapok jelentik.

A szürkevizet begyűjteni, majd utána újrahasznosítani az esővíz felfogásával tudjuk. Ehhez egy olyan edényre van szükség, melybe sem a rovarok, sem a faágak, levelek nem tudnak bejutni, így az összegyűjtött víz tiszta marad. A legkorszerűbb szürkevizes rendszerek az esővíz gyűjtő tartályt összekapcsolják a wc-vel vagy a csappal, így kényelmesen megoldott a víz újra felhasználása.

A szürkevíz sokfélre célra hasznosítható. Ideális a kert öntözéséhez, de akár az autómosáshoz is. Amennyiben nem kiépített szürkevizes rendszert használunk, a csapadékvizet legfeljebb 2-3 napig tároljuk, tovább nem őrzi meg frissességét.