Duguláselhárítás, Csatornamosás

Debrecen és Hajdú-Bihar megye területén

Hívjon most!
Telefon: +36 30 989 5527

A duguláselhárítás felelősei

Az ingatlanok rendkívül kiterjedt lefolyórendszerrel rendelkeznek, melyeket több szakaszra lehet osztani. A felső szakasz a lakásban található, de otthonunkhoz tartozik még a telekhatáron belül induló, de gyakran még a telekhatáron túl is tartó lefolyószakasz is. Nem is gondolnánk, hogy a szennyvízhálózatnak olyan részei is vannak, melyek távol esnek ugyan otthonunktól, karbantartásuk, hibáik elhárítása mégis a mi dolgunk.

Melyik csatornaszakasz tartozik a mi felelősségünk alá?

Hogy meddig terjed felelősségünk a csatornaszakaszokat illetően, azt hatályos szabályozás szabja meg. A rendelet szerint az ingatlan tulajdonosa felelős a dugulás megelőzéséért és elhárításáért, valamint bármilyen típusú, a csatornarendszert érintő tevékenységért az telekhatárokon belül.

A telekhatárokon túli csatornaszakaszokon jelentkező problémák az önkormányzat, illetve a közüzemi csatornaszolgáltató felelősségi körébe tartoznak. Ezen csatornaszakaszok karbantartását és hibaelhárítását is a lakosság fizeti a víz- és csatornadíj, valamint az adó keretében.

Tisztítóakna a helyzet tisztázása érdekében

A telekhatár egy méteres körzetében kötelező jelleggel ki kell alakítani a tisztítóaknát, hogy könnyen megállapítható legyen, kinek a felelőssége gondoskodni a duguláselhárításról. Az új lefolyórendszerekbe alapból beépítik a tisztítóaknát, a régi rendszeres esetében viszont ezt utólag kell kivitelezni, pl. csatornacsere alkalmával.

A tisztítóakna segítségével megállapítható, hogy hol alakult ki dugulás. Ha olyan szakaszon, mely a mi felelősségünk alá tartozik, ne saját kezűleg próbáljuk megoldani a dolgot, hanem hivatalos úton, referenciákkal rendelkező szakember segítségének igénybevételével, aki garanciával dolgozik és számlát is ad az elvégzett munkáról.